Zwykła parówka z bułką

„Some people wanted champagne and caviar when they should have had beer and hot dogs.”

Dwight D. Eisenhower

Należymy do tej drugiej kategorii. Niby lubimy drogie ciuchy, szybkie samochody i dobre zegarki, ale zdecydowanie lepiej spędzamy czas w towarzystwie kolegów i piłki nożnej, niż żaglówek i prosecco nad jeziorem Garda. Do szczęścia wystarczy nam jedynie parówka z bułką.

Polski król hot-dogów

W tej sytuacji nie mówię tylko w imieniu moim i Michała, ale również faceta z którym się spotkałem. Nie było to spotkanie przypadkowe, bo z Błażejem znamy się z różnej maści balang i wspólnie się na nich nam udało zepsuć.

IMG_8555

Błażej podobnie jak ja lubi gadać, więc namówić go nie było trudno. Opowiedział mi trochę o swojej pasji… o hotdogu.

Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago – Al Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.”

Dogidog

To już dwa lata odkąd Błażej tworzy Dogidog. Na początku w kontenerze w Łodzi, potem warszawskie targi śniadaniowe, zjazdy foodtrucków, a potem Nocny Market.

IMG_8479

IMG_8463

A to Michał i ja na Nocnym Markecie…

Tak, tak. Znamy niemiecki.

Wydaję się, że to zwykła parówka z bułką. Ketchup, musztarda i niebieska torba na ramieniu ze szwedzkimi pierdołami. Nic bardziej mylnego. Błażej sam przygotowuje kiełbaski. Wspólnie ze znajomym masarzem opracowali recepturę wołowej i wieprzowej parówki. Na dodatek pojawi się już wkrótce nowy produkt. W roli głównej wystąpi ośmiornica.

IMG_8687 IMG_8727

Voila!

Błażej proszę Państwa jest facetem, który odszedł trochę od tradycji rodzinny. Rodzina Koperskich od kilku pokoleń prowadzi jedną z najstarszych w Polsce firm pogrzebowych. Ojciec Błażeja swoją pierwszą trumnę zbudował mając 11 lat. Bunt młodzieńczy naszego bohatera został przyjęty jednak ze zrozumieniem.

IMG_8748

Jakie hotdogi lubią Polacy? Szczególnym szacunkiem cieszą się parówki z koreańską sałatą kimchi. Mnie to specjalnie jako miłośnika ogórków i kapusty potraktowanych tą metodą nie dziwi.

W Seulu istnieje nawet specjalne Muzeum Kimchi.

Też możesz zostać królem hot-dogów

Błażej skończył studia w mieście Łodzi. Kierunek? Projektowanie kulinariów.

IMG_8501Brzmi bardzo dobrze, prawda? Na pewno lepiej niż „Marketingi i Zarządzanie” czy „Turystyka”. Jeżeli macie ochotę otworzyć knajpę, a nie macie pomysłu możecie zgłosić się do absolwenta łódzkiej ASP. Referencje. Cały projekt Dog’i’dog powstał od A do Z w głowie mojego, nie bójmy się tego słowa kolegi.

Michał i ja z wizytą u Błażeja na targu śniadaniowym…

 

Parówka z bułką

IMG_8555Chcecie wiedzieć więcej? Zapytajcie Błażeja. Co tydzień w weekend w Hali Gwardii. Przecież mama mówiła, że nie ma głupich pytań…

Czuwaj!

P.S:

Pytacie się w listach. Jak jeść hotdogi. Jak ważny jest sposób podania. Jak jeść, żeby się nie ubrudzić…

Dodaj komentarz

  • Bardzo fajny tekst , każdy z nas prędzej czy później doceni ogromne zalety hot-doga , a dobrze skomponowany hot-dog bywa poezją smaku i tak zwaną ostatnią deską ratunku dla głodnego człowieka w nagłej potrzebie gdy okoliczności są wyjątkowe bo wszystkie inne opcje są albo niedostępne albo po prostu napadnie nas niespodziewana smakowa hot-dog ‚owa zachcianka .