Kuchnia pełna niespodzianek

„Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy” –  James Joyce, Ulisses

Stało się. Postanowiliśmy zbadać dla nas rejon do tej pory niezbadany. Częściowo, bo na swoim koncie mamy kilka kulinarnych sukcesów. Ja na przykład robię całkiem dobrą zupę ogórkową i różne rodzaje klusek. Michał ma synów, więc wyspecjalizował się w pokarmach akceptowanych przez dzieci całego świata. Postanowiliśmy iść za trendami. Gotują wszyscy. Ci co mieli w ręku garnek, pozwalają sobie na pisanie o tym książek. A my? Nas uwiodła kuchnia pełna niespodzianek.

XF9A1628Gluten wcale nie jest zły!

Uprzedzam tutaj pytania na temat aktywności sportowych z naszej strony. Nie będzie ani siłowni ani crossfitu. W tym wypadku możemy posłużyć się cytatem Winstona Churchilla – “No sports, just whisky and cigars.”

Przypomnę, że WC był wybitnym mężem stanu, literatem i laureatem literackiej nagrody Nobla, więc jego zdanie bierzemy sobie głęboko do serca. Nie wypada nam nawet polemizować. Ci którzy ćwiczą popełniając faux pas,  zapewne nie słyszeli tych mądrych słów. Ci co ćwiczą, a słyszeli zapewne są ignorantami. Mają na tyle w sobie buty, żeby słów mędrca nie szanować. Sztangi cenią sobie bardziej od słów Brytyjczyka wszechczasów, Wielkiej Brytanii – ba! –  całego The Commonwealth.

Na początek musimy przyznać, że nie jara nas jarmużowa ideologia. Nie wierzymy w to, że gluten jest zły. Nie wiemy nawet czy istnieje i czy nie jest aby wymysłem ludzi manipulujących nami w ramach new world order. Przejrzeliśmy tedy ofertę gastromagików z firmy Cook Up i doszliśmy do wniosku, że lepiej zrobić coś na czym się możemy znać i z czym nasze wysublimowane gusta mogą się utożsamiać.

XF9A1622

IMG_8930_2

Nasze charaktery mówią NO VEGE!

Cook Up mieści się na mokotowskich fortach dobrze mi znanych z balsamowych zabaw.

Oferta? Bogata. Mieliśmy do wyboru Indyjskie Walentynki, warsztaty Power Mama czy Vegan Power… Po pierwsze żaden z nas nie był w Indiach. Po drugie nie jesteśmy – choćbyśmy bardzo chcieli – matkami.

Niestety nie jesteśmy też veganami. Nie jesteśmy, bo nasze charaktery są silne, ale nie aż tak.

„I still eat a burger at a counter with ketchup dripping down my face.”

Scarlett Johansson

XF9A1637

Te słowa pięknej amerykańskiej aktorki działają na naszą wyobraźnie. Szczególnie zestawienie słów dripping i face. Tak proszę Państwa. Dobrze wiecie co przyszło nam do głowy kiedy zobaczyliśmy na rozkładzie zajęć BURGEROWNIĘ.

Męska, zachodnia przekąska, która pasuje zarówno hollywoodzkiej diwie, mechanikowi, kierowcy i nam. Uniwersalny smakołyk, który zawładnął masową wyobraźnią.

 

Przy okazji zjedliśmy świętą chałkę Pan Jerzego

Przybyliśmy do studia, założyliśmy fartuchy, umyliśmy nasze dłonie pianistów i zabraliśmy się do pracy.

Warsztaty prowadził bardzo przystępnie Pan Jerzy Nogal. Wykazał się on wielką wyrozumiałością kiedy zjedliśmy mu potajemnie chałkę, która była gotowa do sesji zdjęciowej. Złoty człowiek.

Terry Richardson, gdybyśmy zjedli mu modelkę pewnie by nas zamordował, a potem zorganizował sesję post mortem.

XF9A1705

Z czego składa się burger?

Pytanie niby banalne.

Jest bułka, czyli drożdże, mąka, jajko, mleko, masło. Jest wołowina, czyli mięso krowy. Są dodatki…

Tutaj zaczynają się schody, bo okazało się, że zgodnie z twórczością LaVey’a diabeł tkwi w szczegółach.

XF9A1723

Ketchup!

Zdradzę Państwu sekret.

To jedno z moich marzeń. Jak będę kiedyś bardzo znany i lubiany, to zrobię swoje ketchupy. Będę sprzedawał w Piotrze i Pawle, a zyski przeznaczę na cele charytatywne. Paul Newman zrobił tak z Newman’s Own, a jego sosy pomogły wielu ludziom. Ketchup był dla mnie synonimem zachodu i luksusu. Kiedy byłem mały ketchup dodawałem do wszystkiego. Fascynacja pozostała do dziś. Co jest w naszym? Ocet winny, pomidory, chilli, cukier i jabłko. Wszystko mieszasz, gotujesz, przecedzasz przez sitko i jest!

IMG_8932

Idzia Bidzia Min 🇨🇳 Sua Hua Wej Sua Tin
Hen Do Hen Do Mej 🍚 Tchonze Hua Sua Pien Do Sien
Sian Sian O Sian Hua 🍜 Sza Men Thunku Phunku
Johen Dohen Kochen Tua 🎐 Szin Chin Le Saj Kunku
Idzia Bidzia San 🏮 Sua Mua Wej Tua Lan
Ken Do Ken Do Lej 🈯️ Mienthie Hua Duo Cugo Dej
Sian Sian O Sian Hua 🀄️ Sza Men Thunku Phunku
Johen Dohen Kochen Tua 🇭🇰 Szin Czin Le Saj Kunku

To pierwszy tradycyjny przepis na ketchup, który – tak! dobrze Państwo kombinują – został wynaleziony w Chinach.

A co z majonezem?

Współcześni historycy spierają się za to na temat kraju pochodzenia majonezu. Według mnie to mój największy sukces tego wieczora. Wiedziałem, że jajka, ale nie wiedziałem, że olej. Żółtka, olej roślinny i moja ręka.

Kilkanaście minut rytmicznych ruchów ręką doprowadził nas do finału w naszych ustach. Jakie to było dobre! Sól. Pieprz i kilka kropel cytryny dopełniło dzieła. Nie było nam dość i po dodaniu czosnku nasz majonez stał się popularnym sosem aioli. No prawie.

Kulinarni puryści mogą się spierać.

XF9A1685XF9A1666

Maradona Franciszek Chimichurri!

Na koniec dwie egzotyczne nazwy opisujące bardzo smaczne, ale również proste w przygotowaniu dodatki.

XF9A1678

Chimichurri dodają argentyńczycy do wszystkiego. Sos ten składa się głównie z pietruszki i czosnku. Dodajecie do tego chilli, kolendrę, oregano i brawurowo mieszacie z oliwą. Prosty przepis. Nazwa skomplikowana.

Z Argentyny przenosimy się do Indii.

Chutney toż to zwykła cebula!

IMG_8931

Cebulowe chutney.  Uwaga. Przepis jest bezczelnie prosty.

Cebula, ocet balsamiczny, chili, cukier, garnek. Gotujemy. Koniec

Zapomniałem dodać, że bułki również zrobiliśmy sami, ale dość o naszej bohaterskiej postawie, bo jeśli to czytasz drogi czytelniku, należy Ci się order, że dotarłeś, aż tutaj.

XF9A1620

Nasze burgery podawaliśmy z serem kozim i gruszką, tradycyjnie z ogórkiem i pomidorem. Co człowiek to wariant.

IMG_8970 IMG_8972

Pierwszy raz byliśmy na warsztatach kulinarnych. Z gotowaniem u nas na bakier, ale mamy już w planach zapisać się na kurs „Z glutenem na tak”. Było super.

Meanwhile. Zgłodniałem. Idę coś zjeść.

Dodaj komentarz